vrijdag 5 augustus 2011

IPC of PLC: de balans verschuift langzaam

Al jaren is er dezelfde discussie: kan een Industrial PC (IPC) het stokje overnemen van de PLC? Langzaam maar zeker verschuift de voorkeur naar de IPC, ook voor taken waarvoor eerst de PLC de enige logische keuze leek.

De geldende bezwaren worden een voor een weggenomen, zoals in dit bericht wordt uitgelegd.


Zo is de veelgehoorde wens om geen ventilatoren te gebruiken in de PC eindelijk in vervulling gegaan, dankzij onder meer de Intel Atom processor. De Atom processor gebruikt veel minder stroom dan zijn voorgangers en levert vergelijkbare of betere prestaties. Dit resulteert in kleinere, stillere en vooral betrouwbare PC's .

Direct gekoppeld hieraan is de opkomst van de solid-state disk (SSD), die de plaats van de harddisk langzaam overneemt. Dit betekent dat ook het laatste bewegende deel - en de grootste bron van zorg voor elke systeembeheerder - kan worden vervangen door een stil, energiezuinig en (opnieuw) betrouwbaar alternatief.

Twee belangrijke bezwaren van PLC-gebruikers zijn hiermee opgelost. Maar een laatste veelgehoorde zorg is het operating system. De home/office versies van Windows zijn dankzij de vele opties en meegeleverde programma's niet de meest voor de hand liggende keuze voor een onderhoudsvrij systeem voor industriële besturing.

Met de komst van Windows XP embedded en Windows 7 embedded is dat ook veranderd. Deze embedded versies van het bekende operating system kunnen door de ontwikkelaar worden ingericht naar keuze, zodat er b.v. geen automatische virusupdates roet in het eten gooien. De controle over de taken die de PC uitvoert en op welk moment zijn hierdoor sterk verbeterd. Een belangrijke behoefte bij industriële procescontrole of machinebesturing, waar real-time vaak noodzaak is.

De reden om een PLC te gebruiken in plaats van een IPC is daardoor is nog meer gevallen verdwenen. In de toekomst zal deze trend zich waarschijnlijk voortzetten, met een steeds grotere rol voor de IPC tot gevolg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten