woensdag 14 september 2011

Medische tablet PC's zijn "hot"

Een duidelijke trend is het ontwikkelen van Industriële PC’s voor specifieke markten, zoals de medische sector, de scheepvaart of het openbaar vervoer.  Hier komen unieke voorwaarden bij kijken, die verband houden met b.v. EMC, schokbestendigheid, veiligheid en betrouwbaarheid. Deze eisen worden vertaald in een keurmerk dat aantoont dat de PC is opgewassen tegen de omgeving waarin hij wordt gebruikt. Door te voldoen aan de keurmerken kan een PC worden toegepast in dergelijke omgevingen, wat veel impact heeft op in de ontwerpfase. Laten we eens kijken naar wat de medische PC zo anders maakt en waarom ze juist nu op de markt verschijnen.

Medische tablets vormen een mooi voorbeeld van de verregaande integratie die inmiddels de realiteit is bij veel PC's. Ze zijn speciaal ontwikkeld voor gebruik in ziekenhuizen en voldoen aan medische keurmerken, zoals de EN60601-1 norm. De medische tablet PC’s beschikken over een indrukwekkend aantal geïntegreerde functies: RFID-lezer, barcode scanner, WiFi, Bluetooth, 3G/GPRS en één of twee camera’s. Daarnaast zijn ze uiteraard voorzien van inmiddels geaccepteerde technieken als touch screen en solid-state disk. De toepassingen variëren van patiënten infotainment systeem tot draagbare computer voor artsen of als hulp bij medicijnenuitgifte. Veel klinieken en ziekenhuizen maken inmiddels gebruik van deze mobiele computers.
Arbor M1040: 10.4" tablet PC
Neem als voorbeeld de handzame M1040 van Arbor, die zeer draagbaar is dankzij het handvat en het geringe gewicht van 1,3 kg. Het is een 10.4" tablet PC die is voorzien van alle genoemde mogelijkheden: 2 camera's, RFID lezer, barcode scanner, WiFi en bluetooth. Ook kan er een 3G module in worden geplaatst of een smartcard lezer. Er is een beperkt aantal toetsen aanwezig, waarmee de belangrijkste functies kunnen worden bediend. Maar natuurlijk is het touch screen de voornaamste invoerbron. De PC draait 'gewoon' op Windows 7 of Windows XP, maar ook Linux is mogelijk.

Een handige feature is de dubbele accu. Eén accu zit vast intern, de andere is verwisselbaar terwijl de PC draait. Zo kan ook bij een lege tweede accu de PC doorwerken, terwijl het accu pack wordt verwisseld. In de praktijk een ideale eigenschap!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten