vrijdag 4 december 2009

"Wie gebruikt er nog ISA slots?"

Deze vraag krijgen we vaak te horen als mensen zien wat er beschikbaar is bij HPS aan industriële computers. Want eerlijk is eerlijk, de hoogtij dagen van de ISA bus liggen ver achter ons... Toch is het nog een veel gebruikte bus in de industriële wereld, waar de technologie niet altijd voorop hoeft te lopen om effectief te zijn.

Denk bijvoorbeeld aan een industrial computer voor een machinebesturing die 15 jaar geleden werd ontwikkeld, welke via een seriële poort of via digitale I/O connecties met een machine communiceert en procesgegevens noteert en fouten herkent. Er zijn legio van dit soort oplossingen die nog draaien op dit moment, meestal op basis van MS-DOS (wat ook nog veelvuldig wordt geleverd!).



In de tijd dat dit concept werd ontwikkeld was de 386 processor nog snel en was ISA de norm op het gebied van insteekkaarten. Op die specificaties werd destijds een applicatie ontwikkeld, geïmplementeerd en verder ontwikkeld tot alles perfect werkte. Nu, vele jaren later, is het nog steeds de meest economische oplossing in veel gevallen. Dat komt door de relatief kleine aantallen waarin dergelijke systemen vaak worden gebouwd, en de grote belangen die eraan gekoppeld zijn. Ontwikkeling van een nieuwe applicatie is vaak lastig of tijdrovend, en voegt weinig extra functionaliteit toe. Ook nieuwe hardware op b.v. PCIexpress of PCI bus is niet persé beter, als de huidige combinatie ook al goed werkt.

Als het dus mogelijk is om op de oude voet door te gaan, geniet dit vaak de voorkeur: "if it aint't broken, don't fix it". Zo kan het gebeuren dat er anno 2009 nog volop industriële PC's met ISA slots worden verkocht, vaak omdat er één kaart is die er in moet passen en die het hart van een systeem vormt. We zullen dit met de PCI bus binnenkort ook weer zien gebeuren, ook daarvoor kunnen we nog jaren industrial PC's blijven leveren.

1 opmerking:


  1. Thanks for sharing this great post. It is very enlightening. I absolutely love to read informative stuff. Looking forward to find out more and acquire further knowledge from here! Cheers
    5 Wire Resistive Touch Screen

    BeantwoordenVerwijderen