vrijdag 11 december 2009

Industrial PC of box PC

Steeds vaker worden box PC's toegepast op plekken waar voorheen een 'industriële slot PC' werd toegepast. Wat is daar de reden voor en is het verstandig? Kan een box PC wat een industrial PC kan?

In een industriële slot PC kan met uitbreidingskaarten functionaliteit worden toegevoegd zoals extra seriepoorten, Firewire, CAN bus of digitale I/O. Heel handig, omdat zo vrijwel elke PC kan worden uitgebreid totdat het beoogde doel wordt bereikt. Een aantal jaren geleden was een industrial computer standaard hooguit voorzien van twee seriepoorten en een LAN poort, wat uitbreiding vaak noodzakelijk maakte.

Maar sinds een paar jaar zijn er box PC's die in een compacte behuizing toch een flink aantal poorten herbergen. Vier seriepoorten, dubbele gigabit ethernet en zes USB poorten zijn niet uitzonderlijk tegenwoordig. Ook een dubbele monitor aansluiting is steeds gebruikelijker. Voorheen was dit alleen bereikbaar via add-on cards, nu is het standaard.

De box PC is daarmee een volwaardig alternatief geworden voor de industrial PC, althans op het gebied van I/O connecties. Er zijn ook box PC's die nog een PCI of PCI express slot vrij hebben, waarmee ze nog universeler inzetbaar zijn.


Hoe zit het met de overige prestaties? Kan een box PC hetzelfde als een industriële PC? Ja en nee: voor de meeste industriële besturingstoepassingen is een box PC met b.v. een Intel Atom of Pentium-M processor snel genoeg. Maar gaat het om zwaardere applicaties, met veel grafische onderdelen of met behoefte voor meer opslagcapaciteit, dan is een industriële computer toch verstandiger.

De meeste box PC's zijn dankzij een relatief bescheiden processor fanless gekoeld, wat ideaal is voorde bedrijfszekerheid. Maar een actief gekoelde industriële PC kan toch betere prestaties leveren, als die nodig zijn tenminste. Een Core2Duo of zelfs Xeon processor behoren tot de mogelijkheden, en daar kan een box PC qua prestaties nooit tegenop. Zo heeft elk nadeel weer zijn voordeel...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten