maandag 16 augustus 2010

1U servers met Core i7 mogelijk?

Is het mogelijk om een Core i7 processor op een Intel S3420 mainboard te gebruiken, zonder extra videokaart? Wij zochten het voor u uit.

Het internet is een bron van informatie, maar soms is het (opzettelijk?) tegenstrijdig. Als u de datasheets bestudeert is het niet duidelijk of de Intel S3420 server mainboards nou wel of geen Core-i processoren ondersteunen, die zonder onboard graphics worden gemaakt. Sinds de Core-i serie zijn er namelijk CPU's met een eigen grafische chip aan boord.

Intel heeft op haar website de zaak erg onduidelijk gepresenteerd. Want bij de lijst met ondersteunde CPU's voor de Intel S3420 serie prijken alleen de Core i3 en de Xeon X34xx serie. Geen Core i5 of Core i7 modellen... Hoe zit dat?

Bij de grafische mogelijkheden staat dat er 'integrated graphics' aanwezig zijn, met een link die doet vermoeden dat deze een processor nodig heeft met onboard graphics.

Dat is niet het geval: de S3420 heeft een eigen videochip aan boord, maar wel goed verstopt. *De datsheet vermeld dit bij graphics: Server Engine LLC Pilot II controller. Wat is dat?

De LLC Pilot II is een remote management controller die het mogelijk maakt om de server via IP over te nemen. In deze chip zit ook een Matrox G200SE 'verstopt' met 8MB memory die fungeert als videokaart. Als u bij b.v. Windows in systeembeheer kijkt kunt u deze adapter ook terugzien.


Conclusie

Dat zou betekenen dat ook de Core-i processoren zonder integrated graphics moeten werken. Een test wijst uit dat dit klopt: de Intel S3420 werkt prima met alle geteste i5 als i7 CPU's. Dat is goed nieuws, want hierdoor zijn deze populaire processoren ook beschikbaar op de vertrouwde, betrouwbare Intel S3420 mainboards. Ook in een 1U of 2U uitvoering!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten