donderdag 14 april 2011

Japanse malaise heeft grote gevolgen

Na de aardbeving, tsunami en kernramp is de Japanse productie flink gehavend. De high-tech sector heeft stevig te lijden gehad onder de ramp en dat heeft verstrekkende gevolgen voor de hele sector, ook ver buiten Japan.


De productie van een industriële PC is afhankelijk van vele toeleveranciers, vooral uit het Verre Oosten. Nu Japan zo gehavend is blijkt de zwakte van de productieketen. Voorheen werd in veel landen zelf zoveel mogelijk geproduceerd. Maar door economische motieven is de afgelopen jaren productie van componenten steeds meer geconcentreerd en gespecialiseerd. Hierdoor is opeens meer dan 50% van de wereldproductie van sommige essentiële onderdelen in gevaar, vanwege de productieproblemen in Japan.

Diverse vakbladen berichten al over deze kettingreactie, die wordt verergerd door een sterke economie waardoor de productiecapaciteit toch al volledig werd benut. De aanwezige voorraden zijn zeker niet genoeg om het onstane gat te overbruggen. Onvermijdelijk leidt dit tot prijsstijgingen en vertragingen, voor alle producten waarin high-tech componenten worden gebruikt. We kunnen ons dus opmaken voor lange levertijden de komende maanden...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten