maandag 28 maart 2011

Optical bonding: glashelder beeld

Optical bonding is een techniek om LCD schermen beter leesbaar te maken, wat vooral nuttig is bij buitengebruik met invallend zonlicht.

Iedereen kent wel voorbeelden van LCD schermen (b.v. van pinautomaten) die overdag bij zonlicht slecht leesbaar zijn. De reden hiervoor is de afstand die bestaat tussen de beschermende (glas)plaat en het achterliggende scherm. Het zonlicht heeft zo de kans om te reflecteren, voordat het het beeldscherm heeft bereikt. Slechtere zichtbaarheid is het onvermijdelijke gevolg. Maar er is een oplossing...

Door deze luchtlaag tussen glas en scherm op te vullen met een speciale gel wordt de zichtbaarheid sterk vergroot. Hoe meer invallend licht, hoe groter het effect van optical bonding is. Daarom wordt het vooral bij buitengebruik toegepast.


Ook lijkt het alsof het beeldscherm 'naar voren komt', wat de leesbaarheid bevordert. Bijkomend voordeel is nog dat stof en vuil niet kunnen doordringen. Hierdoor is onderhoud en eventueel schade aan het scherm minder aannemelijk.

Populaire toepassingen voor schermen met optical bonding zijn o.a. pinautomaten, informatiezuilen, parkeerautomaten en onbemande benzinestations.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten