donderdag 26 november 2009

Warmte: een 'hot topic' bij computers

De meest voorkomende oorzaak van uitval van computers is al jaren dezelfde: warmte. Niet alleen kan warmte voor onmiddellijke uitval zorgen, b.v. als de temperatuur sterk stijgt door uitval van de CPU fan, maar vooral op lange termijn is het een killer. De levensduur van een computer of server wordt drastisch beïnvloed door de werktemperatuur. Vooral voor rackmount servers en industriële PC's is dit een aspect waaraan veel aandacht moet worden besteed, maar dat gebeurt vaak niet voldoende. Uitval op de korte of middellange termijn is dan vaak het gevolg. Zeker bij projecten met grote aantallen of bij plaatsing in het buitenland kan dit voor dure consequenties zorgen...


Veel mensen verkijken zich op de specificaties die worden opgegeven door de fabrikant. Daarin staat b.v. dat een omgevingstemperatuur van 0 tot 60 graden Celcius mogelijk is. Echter, dat maximum is niet voor bedoeld voor continu gebruik, maar voor korte periodes. Want de slijtage die optreedt bij die temperatuur is veel hoger dan bij b.v. kamertemperatuur. Zit uw toepassing tegen dit maximum aan, dan is extra koeling een 'must'. Dit geldt zowel voor reguliere PC's als voor industriële computers.

De MTBF ('mean time between failure', oftewel de gemiddelde tijd tussen storingen) is een kengetal dat hier duidelijke aanwijzingen voor geeft, en dat door de fabrikanten van o.a. industriële computers wordt bepaald voor de meeste producten. De MTBF wordt uitgedrukt in uren en kan worden gebruikt om de zwakste schakel te bepalen, of om twee producten met elkaar te vergelijken. De meeste fabrikanten zijn alleen heel terughoudend met het verstrekken hiervan, dus het is vaak lastig om het boven tafel te krijgen. Bij een MTBF staat meestal ook de temperatuur waaronder deze geldig is, in sommige gevallen wordt de MTBF zelfs voor verschillende temperaturen vermeld. De verschillen in verwachte levensduur die dit oplevert zijn vaak spectaculair!

Wat kunnen we hiermee in de praktijk? De gouden regel is: hoe lager de temperatuur, hoe langer de levensduur. Dus als er de mogelijkheid is om meer te koelen, of om een processor te gebruiken die minder stroom verbruikt (en dus minder warmte produceert) dan is dit altijd een goede zet. Niet elke toepassing is even kritisch op temperatuur, maar als u een industriële computer of server gaat inzetten in een omgeving die met hoge temperaturen te maken heeft, dan raden we u aan om hier terdege rekening mee te houden.

1 opmerking:


  1. When you blog about something that you are passionate of, the rest will just follow. You spend time on it because you love doing it, your contents are great because it is of interest to you, etc. The point is you blog for your own personal gratification.
    4 Wire Resistive Touch Screen

    BeantwoordenVerwijderen