vrijdag 11 november 2011

Harddisk prijzen exploderen

Vanwege de recente overstromingen in Thailand is de prijs van harddisks de afgelopen twee weken sterk gestegen. De fabrieken van diverse fabrikanten zijn door de overstromingen getroffen, met name Western Digital is hiervan het slachtoffer. Maar omdat ook de producent van (vrijwel) alle harddisk motoren is getroffen hebben andere merken hier ook veel last van. WD zegt de komende maanden niets te kunnen produceren.


Door deze berichten is de markt volkomen op hol geslagen, iedereen koopt wat hij kan om de productie veilig te stellen. Dit betreft alle merken harddisks, want klanten van WD wijken uit naar alternatieven.
Gevolg is een enorme prijsstijging, prijzen die 200% hoger liggen dan een paar weken geleden zijn geen uitzondering. Wanneer deze stijging eindigt is momenteel onduidelijk.

De afgelopen weken waren de meningen verdeeld over de duur van deze schaarste. Veel marktpartijen dachten dat het wel los zou lopen en dat de prijzen nu vanwege de paniek kunstmatig hoog werden gehouden en wachtten met kopen. Achteraf een slechte keuze, want de prijzen stijgen nog steeds elke dag. Inmiddels is zijn ook de sceptici ervan overtuigd dat dit een langdurige kwestie zal gaan worden. Feit is dat de productie van WD en Hitachi helemaal stil ligt en dat zal nog maanden duren. Schattingen naar het moment dat de situatie weer normaliseert worden bijgesteld tot eind 1e kwartaal 2012.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten