woensdag 19 januari 2011

Robotbesturing met embedded PC


De PC is rechtsboven zichtbaar
(klik voor vergroting)
In een project van de Technische Universiteit van Catalonië (Barcelona) is het afgelopen jaar gebruik gemaakt van een aantal embedded PC's van Arbor, om verrijdbare robots mee aan te sturen. Het onderzoek is erop gericht om robots te leren zich te bewegen in een veranderlijke omgeving, door te reageren op wat er om hen heen gebeurt. 



FPC-7300 als controller
De keuze voor de besturingscomputer viel op de Arbor FPC-7300, een compacte, fanless embedded PC die is voorzien van een Intel Core2Duo processor en die zeer robuust is opgebouwd. Dankzij de toepassing van solid-state disks (SSD) kon ook de opslag zonder problemen worden verzorgd, zonder het risico van beschadiging door trillingen of schokken.

De verrijdbare robots moeten zelf beslissingen nemen over wat ze aantreffen in hun omgeving. Hiervoor zijn de robots met zowel optische als radio sensoren uitgerust om herkenning van mensen en andere robots mogelijk te maken. De nadruk van het onderzoek ligt op de interactieregels die de robots hiervoor moeten hanteren, het programmeren dus van de 'intelligentie' die hun handelingen bepalen.

Robot, rechts de embedded PC
(klik voor vergroting)
Daarnaast werd in een afgeleide van dit project gekeken naar de mogelijkheid om multifunctionele robots in te zetten binnen de gemeenschap, door bepaalde taken uit te voeren of diensten te verschaffen aan de bewoners. Deze verrijdbare robots werden uitgevoerd op basis van een Segway tweewieler. Laser sensors worden gebruikt voor afstandsbepaling. Ook hier is de Arbor FPC-7300 toegepast, die rechtstreeks vanaf de accu kan worden gevoed (10-28VDC ingangsbereik) en fungeerde als besturingscomputer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten